Concertreizen

Concertreizen

Klik op de kaart om te vergroten

Een ander kenmerk dat sommige cellist-composers met elkaar gemeen hadden, was hun reizend bestaan. Zo droegen ze hun kennis uit en propageerden ze de cello als solo-instrument.

Servais was soms vele maanden op weg. En dat kon best avontuurlijk worden. Niet alle landen of steden waren al per trein of postkoets bereikbaar. Rusland bijvoorbeeld moest Servais gedeeltelijk bereizen per slee. Dat belette hem niet om meermaals tot Moskou, Sint-Petersburg of zelfs Siberië te reizen.

In Servais’ carrière kunnen we negen grote concertreizen onderscheiden:

1838-1840 Rusland, via Duitsland en de Baltische Staten
1841-1842 Rusland, Polen, Oostenrijk, Tsjechië, Rusland
1844-1846 Duitsland en Rusland
1848 Oostenrijk, Tsjechië, Duitsland
1851-1852 Polen, Rusland, Moldavië, Oekraïne, Roemenië, Turkije, Oekraïne, Rusland
1856-1857 Polen, Oekraïne, Rusland
1859 Polen, Oekraïne, Oostenrijk, Hongarije, Tsjechië
1862-1863 Denemarken, Zweden, Noorwegen
1866 Polen, Rusland

Daarnaast trok Servais regelmatig op toernee naar buurlanden Frankrijk, Nederland en Duitsland. Minstens één keer bezocht hij Groot-Britannië (1835). In eigen land trad hij vanzelfsprekend ook op, onder meer in Brussel, Antwerpen, Spa, Gent en Halle.

Servais werd meestal met open armen ontvangen. Getuige daarvan de vele artikels in de plaatselijke, maar ook (inter)nationale pers. Zijn vele reizen gaven Servais de gelegenheid om de belangrijkste Europese muziekmetropolen te ontdekken en banden aan te knopen met de grootste musici van zijn tijd. In Riga ontmoette hij Richard Wagner, in Amsterdam deelde hij het podium met Franz Liszt, in Dresden bracht hij een bezoek aan Robert Schumann, in Spa schudde hij de hand van Giacomo Meyerbeer en in Parijs sprak hij met Gioaccino Rossini.
Servais speelde voor talrijke gekroonde hoofden, van keizer Franz Joseph van Oostenrijk tot de sultan van Turkije. Dat leverde hem een aantal onderscheidingen op, waarvan de titel van ‘Kaiserliche und Königliche Hof-Virtuos’ van de Oostenrijkse keizer de meest bijzondere is.

De lijst van landen en steden die Servais aandeed, is indrukwekkend, vooral als we ons de reisomstandigheden voor de geest halen, en bedenken dat hij vele steden meermaals bezocht. Zijn concertreizen brachten hem naar Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië, Hongarije, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Polen, Letland, Estland, Litouwen, Oekraïne, Rusland, Wit-Rusland, Roemenië en Turkije.

Servais’ talrijke solo-optredens droegen bij tot de ‘emancipatie’ van de cello als solo-instrument, en zetten de Belgische celloschool op de kaart van Europa.