Ernest Van Dyck et Jules Massenet. Un interprète au service d’un compositeur

In by Peter FrançoisLeave a Comment

vandyckmassenet

Jean-Christophe Branger & Malou Haine, Ernest Van Dyck et Jules Massenet. Un interprète au service d’un compositeur. Paris, Vrin, 2014 (176 p.). www.vrin.fr, ISBN 978-2-7116-2547-5.

Jean-Christophe Branger & Malou Haine, Ernest Van Dyck et Jules Massenet, un interprète au service d’un compositeur

In 2014 verscheen een bijzonder interessant werk over de relatie tus- sen de Belgische tenor Ernest Van Dyck (1861- 1923) en de Franse componist Jules Massenet (1842-1912). Auteurs zijn Jean-Christophe Branger, doctor in de musicologie aan de universiteit Jean-Monnet te Saint-Etienne (FR) en Malou Haine, doctor in de musicologie met een uitgesproken interesse voor de muziek tussen 1750 en 1940.

Ernest Van Dyck was gehuwd met Augusta Servais, de jongste dochter van François Servais (1807-1866). Hij was een getalenteerd en veel gevraagde tenor, reisde de wereld rond en was gedurende 30 jaar een vooraanstaand vertolker van de opera’s van Richard Wagner. Hij was de lievelingstenor van Cosima Wagner die na de dood van haar echtgenoot Richard de strenge leidster werd van de Bayreuther Festspiele. Malou Haine schreef daarover eerder al Ernest Van Dyck, un ténor à Bayreuth. Suivi de la correspondance avec Cosima Wagner (Lyon, Symetrie, 2005).

In het eerste deel van Ernest Van Dyck et Jules Massenet leren we dat de band tussen Van Dyck en Massenet oorspronkelijk uiteraard professioneel was, maar stilaan uitgroeide tot een vriendschapsrelatie. Dit deel bevat ook interessante biografische gegevens over beide heren. Zo blijkt onder meer dat van Dyck ook een getalenteerd recensent was en dat hij zelfs het scenario schreef voor een ballet genaamd Carillon. Het tweede deel bevat een neerslag van brieven van verschillende vooraanstaande personen gericht aan Ernest Van Dyck (jammer genoeg zijn er geen brieven vermeld geschreven door Van Dyck zelf). In de bijlagen vinden we onder meer de tekst van het ballet Carillon. Het geheel wordt verlucht met mooi verzorgde foto’s en afbeeldingen van partituren en andere documenten.

FVR

(Nieuwsbrief vzw Servais nr. 31 – april 2015)

Leave a Comment