Godebska Misia

Godebska Misia

°Sint-Petersburg, 30 maart 1872 – †Parijs, 15 oktober 1950
Servais’ kleindochter

Misia was de dochter van Sophie Servais en Cyprien Godebski. Haar moeder stierf tijdens de bevalling. Misia bracht een deel van haar kindertijd door in de Villa Servais in Halle bij haar grootmoeder.

Ze trouwde in 1893 met Thadée Natanson, uitgever van het Parijse kunsttijdschrift La Revue Blanche. Zo kwam ze in contact met talrijke dichters en schilders. Auguste Renoir heeft Misia minstens acht maal geportretteerd. Ook Henri de Toulouse-Lautrec, Pierre Bonnard en Edouard Vuillard hebben Misia meermaals geschilderd. De naam ‘Misia Sert’ ontleende ze aan haar derde echtgenoot, de Spaanse kunstschilder José-Maria Sert y Badia.

Misia was ook thuis in de muziekwereld. Ze was zelf een begenadigd pianiste en had les gevolgd bij Gabriel Fauré. Ze was mecenas van de Ballets Russes van haar vrienden Serge Diaghilev en Igor Stravinsky en ze had een levenslange vriendschap met Maurice Ravel, die zijn La Valse aan haar opdroeg.

Misia’s memoires zijn verschenen in het Frans, Engels, Duits en Nederlands en een biografie werd gepubliceerd in zes talen. Haar leven vormde ook al de inspiratie voor een aantal romans, toneelstukken en een musical.

Publicaties over Misia Sert: zie de rubriek ‘onderzoek’.

Educatief pakket familiegeschiedenis aan de hand van Misia: Misia’s Missie.

onderschrift

Maurice Ravel, La Valse (c) Servais Collection Halle


onderschrift

Henri de Toulouse-Lautrec, ontwerp voor affiche La Revue Blanche

onderschrift

Catalogus expo ‘Misia, Reine de Paris’ in Musée d’Orsay, 2012 (c) Servais Collection Halle


onderschrift

‘Misia dans sa loge’ door Henri de Toulouse-Lautrec, op de cover van Smithsonian, februari 1980 (c) Servais Collection Halle