Karakterdames. Verdoken vrouwenverhalen

In by Axel JacobsLeave a Comment

karakterdames

Eliane Van den Ende, Karakterdames. Verdoken vrouwenver- halen. Leuven, Davidsfonds, 2008, ISBN 987-90-5826-554-8 (304 p.)

Zie ook www.karakterdames.be.

 

Karakterdames

In ‘Karakterdames. Verdoken Vrouwenverhalen’ geeft historica en cultuurjournaliste Eliane Van den Ende verrassende portretten van karaktervrouwen die in de geschiedenisboeken (te) weinig aan bod komen. Elk hoofdstuk behandelt een of enkele vrouwen. Onder hen Marie Arconati Visconti (de markiezin van het Kasteel van Gaasbeek), Jeanne Artois en Regina Rodenbach (brouwende vrouwen), Maria Malibran (operadiva en echtgenote van violist Charles de Bériot) en ook Misia Godebska, kleindochter van François Servais. Aan Misia is een hoofdstuk van 16 pagina’s gewijd. Het boek is rijkelijk geïllustreerd – met dank aan Carine Cuypers. Enkel al voor de afbeeldingen is het boek zeer de moeite waard.

Eliane Van den Ende hanteert een meeslepende stijl; ze bezit de gave om op enkele bladzijden een sfeer te scheppen en de personages met enkele rake trekken te typeren. Het boek nodigt uit om af en toe vast te nemen, of in één ruk uit te lezen natuurlijk.

 

(Nieuwsbrief vzw Servais nr. 16 – maart 2009)

Leave a Comment